/ Тина Соколова, Дарик Пловдив
Кой убива кучета край Юндола
98120
Кой убива кучета край Юндола
  • Кой убива кучета край Юндола

Над 20 сигнала са получени в Окръжната прокуратура в Пазарджик за умъртвени животни в района на велинградското село Юндола, съобщиха от пресцентъра на институцията. Започната е проверка на подадените от граждани данни за евентуално престъпление - проявена жестокост към гръбначно животно и причиняване на смърт. Деянието е криминализирано и се наказва с до 3 години затвор и глоба до 5000 лева.

По случая тече досъдебно производство в полицията, направени са проверки и от общината. Информацията за случващото се е много противоречива. Според различни граждани, повечето от над 40 бездомни животни са отровени, докато официално подадените данни са за едно-две, за които не е доказано как и дали са убити.

Единственият сигурен факт до момента, е, че в курорта от началото на лятото са се появили няколко десетки безпризорни кучета. Вероятно - в резултат на българския феномен, наречен „кучешки туризъм“, или иначе казано - от нечии опити да се отърве от проблема, като го прехвърли в чужда територия.

Сигнал за убити кучета вдигна накрак институциите

За масовото убийство на четириноги се заговори след постинг в социалните мрежи от потребителка на име Невена Сергеева. Тя загатва, че отравянето идва броени дни, след като зоозащитници подават сигнал в кметството на Юндола и в Община Велинград за гладуващи животни. И дори твърди, че следите се заличават, а местните управници отричат да има такова нещо.

Сред жертвите са и майки, имало реална опасност да бъдат убити и останалите живи, пише още Сергеева.Според нея кметовете се опитват да обезоръжат доброволците, за да правят каквото си искат. Качени са и две снимки на мъртви кучета, на една от които ясно се вижда характерната за отравяне пяна около устата.

В разразилата се дискусия се появиха и обвинения срещу кмета на Юндола Мехмед Местан, че е уредил заравянето на погубените четириноги и че е заплашвал хората от селото, за да не коментират и да се прикрие престъплението.

Той обаче категорично отрича и казва, че го обвиняват за чужди грехове. Нямало отровени кучета, а били убити от други, обучавани за боеве от местен жител. В селището имало два развъдника за бойни кучета

Кметът разказва, че бездомните животни в Юндола наистина са много. Твърди, че ги оставят самите им стопани. Жителите приемат животните различно – едни ги хранят, други се възмущават, децата екскурзианти се плашат. Случвали са се неприятни ситуации. Не толкова със скитащите, колкото с агресивните бойни кучета, които са по-големи от някои деца и ги нападат, за да им вземат закуската от ръцете.

Стопанинът на обучаваните за бой кучета бил не по-малко самонадеян, разказва още Местан. Мъжът се самонастанил в бивша база на Българската народна банка и там си устроил развъдник. Подавани са жалби по този повод, но без успех.

Сигнал за убити животни е получен и в община Велинград, откъдето са организирали проверка, каза пиарката Бояна Кирилова. В комисията са били двама полицейски инспектори, еколог и ветеринар. Те също се натъкнали на изненадващи неща. Потърсили авторката на сигнала и се оказало, че тя не е от Юндола, а и в момента е на море, не в селището. Но изненадите не свършили с това.

По случая е образувано досъдебно производство, фактите се проверяват, коментира говорителят на Областната дирекция на МВР Мирослав Стоянов. По данни на колегите му, е намерено само едно мъртво куче и то е било подхвърлено от местен жител, чиято самоличност е установена, пред кметството. Ще се търси причината за смъртта на животното и ако е убито, виновникът ще понесе наказателна отговорност. Своята отговорност ще понесат и разпространилите невярната информация за повече от 20 отровени четириноги, ако се установи кои са.

Юндола е едно от местата, където масово се изоставят кучета, при това организирано, коментира по този повод пред национални медии Явор Гечев от Фондация „Четири лапи“. Не само от граждани, но и от общини. Очевидно броят им е станал много голям и някой е решил да се саморазправя, което е престъпление и трябва да се наказва с цялата строгост на закона, каза още Гечев.