Николай Караиванов: Равен достъп за незрящите в Пловдив
Николай Караиванов: Равен достъп за незрящите в Пловдив / netinfo
Председателят на СДС и кандидат за кмет на коалиция „Десен Алианс за Пловдив” Николай Караиванов и кандидатите за кмет за район Западен и Южен Васил Згуров и Атанас Панчов се срещнаха с ръководството на Съюза на слепите. Поводът за срещата бе Международният ден на белия бастун 15 октомври, който бе отбелязан на Гребната база със специално организирана празнична програма.

Основната тема на разговора беше свързана с проблемите на хората със зрителни увреждания, с тяхната рехабилитация и интеграция в обществото.

Общината може да помогне на своите съграждани с подобни проблеми като съдейства за провеждане на курсове за квалификация и преквалификация на незрящи в икономически активна възраст- такава мярка за реализация на хората в неравностойно положение педложи кандидатът на „Десен Алианс за Пловдив” Николай Караиванов по време на срещата.

Като бъдещ проект за Пловдив Караиванов предложи да бъде изградена достъпна градска среда за хората със зрителни увреждания чрез увеличаване броя на кръстовищата със звукова сигнализация и въвеждане на гласово обозначаване на номерата на автобусите от градския транспорт, както и изграждане на платформи за предвижване в обществените сгради и културните центрове. Караиванов допълни, че общината може да съдейства пред бизнесмени и фирми за осигуряване на работни места на хората с намалена зрителна способност.

В програмата на коалиция „ДА за Пловдив” е реализацията на проект за достъп на гражданите с увредено зрение до информация, която засяга общината и свързаните с дейността й документи. Идеята е документите да бъдат преведени на езика на слепите.

Общината може да подпомага Съюза на слепите и при изработването и изпълнението на проекти за подпомагане на хората в неравностойно положение, както и по-широко и информиране на обществеността за проблемите на незрящите и тяхната интеграция. По време на срещата си с представители на Съюза на слепите Николай Караиванов припомни максимата, че по отношението към хората в неравностойно положение се определя и степента на социално развитие.