Немци ще строят фабрика за фотоволтаици край Пловдив
Немци ще строят фабрика за фотоволтаици край Пловдив / sxc.hu

Немска компания от Бавария има планове да строи фабрика за фотоволтаични модули край Пловдив с 450 работни места и ще търси инженери, завършващи Техническия университет в града.

Това стана ясно по време на посещението на мениджъри и собственици на двадесет и две индсутриални компании от Бавария, които посетиха Пловдив.

Целта на посещението на баварските бизнесмени са прединвестиционни проучвания в България, както и проучване на възможности за коопериране на производството между баварски и български фирми, каза д-р Мариана Чолакова - почетен консул на Германия в Пловдив. Тя припомни, че обемът на търговията между България и Свободната държава Бавария се е удвои за последните 10 години, достигайки 800 милиона евро през 2014 година. Немската бизнес делегация включва средни компании в областта на машиностроенето, химията, логистиката, софтуера, електрозахранване. Волфганганг Лот - заместник управител на Съюза на германските производители на машини и съоръжения, в който членуват 3100 фирми заяви, че са готови да приемат всички бъдещи инженери, които искат да направят стаж в Бавария.

 

Баварските бизнесмени бяха впечатлени и от обучението на пловдивските инженери по роботика. Центърът по роботика на Техническият университет - филиал Пловдив за първи път допусна чуждестранни гости да надникнат в залата за обучение. Оказа се, че роботите в учебното заведение са от по-ново поколение в сравнение с тези, които ползват някои баварски предприятия.