Немарливи чиновници отърваха бракониер от санкция
Немарливи чиновници отърваха бракониер от санкция / Дарик архив

Поредният бракониер се отърва от сериозна санкция, след като чиновници не си свършили добре работата. Това става ясно от решение на състав на Административен съд – Смолян, с което се потвърди решение на Девински районен съд, с което е отменено наказателно постановление, издадено на основание Закона за рибарство и аквакултурите.

На 08.05.2016 г. в местността „Китово ханче“ на река „Широколъшка“, където риболова е целогодишно забранен, жител на Девин „намерил“ в близост до реката въдица и с нея започнал да лови риба. След сигнал от граждани на място се озовал един служител ИАРА, който съставил констативен протокол, а впоследствие и акт.В двата документа въззивният съд е констатирал противоречие относно обстоятелството уловена ли е риба или не е, тъй като в констативния протокол са посочени 11 риби, а в акта за установяване на административното нарушение е посочено, че не е уловена риба.

Производството било опорочено също така и с факта, че административният нарушител не бил поканен за съставяне на АУАН, а актът директно му бил занесен вкъщи след като бил изготвен. Като последица от всичките тези нарушения в процедурата наказанието глоба в размер на 1500 лв. бе отменено от съда.Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.