кризисен център
кризисен център / netinfo
Момиче, станало жертва на сексуално посегателство от родния си по-голям брат, е спасено от опасната за психиката му среда с настаняване в Кризисния център за пострадали от насилие в Пещера. Заповедта за това е издадена от социални работници на 21 юни за срок от 3 месеца, а сега е взета и същата мярка за закрила от Районния съд в родопския град.

При разплитането на случая е установено, че детето живее с двама родители, които обаче се оказват неспособни да упражняват какъвто и да било контрол върху него. Нито майката, нито бащата се явяват на заседанието в съда, не изпращат и свой представител.

Грозното посегателство излиза наяве, след като момичето, което е под 13-годишно, споделя с училищния психолог. Той алармира „Социално подпомагане“ – Люлин и полицията. Насилникът е задържан, но това още повече задълбочава проблема. Между майката и момичето се разразява тежък конфликт. В резултат на създалото се напрежение дъщерята започва все по-рядко да посещава училище, а накрая изобщо спира да влиза в часовете. Вместо това скита със своя приятелка по улиците на столицата до касно вечер, като нито едната не казва на близките си къде се намира. Завързват близки отношения с 34-годишна проституираща и наркозависима жена, общуват и с други съмнителни лица.

При разпит в съдебната зала детето отново разказва цялата ужасяваща история. Казва, че се чувства добре в центъра и иска да остане там.

Мярката за закрила е до 21 септември. Специалисти трябва да решат дали след това момичето да бъде върнато в семейството си или да остане под институционална грижа.