параклис
параклис / netinfo
Повече от 1500 вярващи днес по традиция ще отбележат деня на светите мъченици Флор и Лавър в единствения на Балканите параклис, наречен на тяхно име. Той се намира до пазарджишкото село Дебращица.

За вярващите ще бъде изпълнено архиерейско богослужение. По традиция е предвидено раздаване на курбан и тържествен обяд. Денят на светците Флор и Лавър е един от двата дълбоко почитани от местните хора празници, заедно със 7 юли – Света великомъченица Неделя. Дори да се падат в работни дни, те винаги се отбелязват на точната дата и не се разместват. На тези дати от цяла България и различни страни по света се прибират местните хора, всеки от които си кани и гости.

В параклиса, изграден през 1908 г. от тогавашният монах Елисей, се съхранява и чудотворна икона на светите мъченици, която се изнася за поклонение само на храмовия празник. Там се е намирал едноименният Дебращенски манастир, който в древни времена е бил издигнат върху старо тракийско оброчище. Манастирът е основан през 12 век, а през турско време е разрушен. На негово място след Освобождението е издигнат първоначално малък параклис. През 1994 г. е построен значително по-голям върху част от основите на стария. През миналата година параклисът е основно обновен.

Преданието разказва, че който дойде да преспи с вяра и молитва към светците в нощта срещу празника, получава изцеление. При параклиса се намира известната с чудодейните си качества "добра вода", използвана още от древните траки, а по-късно и от монасите в манастира. По-късно се появява и хижа "Добра вода", както и пристроеният към нея дом за възрастни хора.

Предания разказват, че лечебна сила притежава и районът около параклиса. Твърди се, че има целебна мощ като тази на Кръстова гора и Рупите. Затова параклисът е наречен на светите братя каменоделци, канонизирани преди векове за лечители.