Жарава
Жарава / снимки: Кирил Кирилов
Жарава
94294
Жарава
  • Жарава

Музикалният проект „Жарава“ е студентска формация към Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ с ръководител инструменталиста, диригент и преподавател Владимир Величков. По думите му, във вида, в който съществува, и заради музиката, която свири, групата няма аналог в нито едно висше училище в България. „Жарава“ има записани вече две песни, на които в момента се изработват видеоклипове.

Жарава
netinfo


В „Жарава“ свирят два кавала, гайда, гъдулка, тъпан, барабани, синтезатор и пеят три певици. Кавалджията Владимир Величков каза, че обича да експериментира с българската народна музика и да й придава по-съвременно звучене, като я преплита с други музикални стилове. Като пример той посочи, че в състава има певици, които учат поп и джаз, има и такива с народно пеене.

Жарава
netinfo


Да участваме в група „Жарава“ за нас е нещо ново, интересно и предизвикателно, обявиха трите вокалистки Стефани Желязкова, Мария Петкова и Шермин Асан, които се обучават в специалността „Музика“. Пред Дарик те споделиха, че формацията е на бял свят от миналата, 2016 г.

Басистът Аделин Недялков също каза, че работата в „Жарава“ му харесва.

Жарава
netinfo


Калоян Николов още не е студент, но свири народна музика от 11 години. На него е поверен тъпана.

Жарава
netinfo


През лятото формация „Жарава“ е в заслужен отпуск, но от есента започват сериозни репетиции с цел увеличаване на репертоара. Владимир Величков обмисля и международни участия на групата. А през октомври „Жарава“ ще открие Световното първенство по борба, което ще се проведе в Пловдив, зала Колодрума.

Жарава
netinfo


Чуйте и репортажа от прикаченото аудио, както и една от песните на бандата – „Миш-маш“.