Момчиловци на бунт срещу частен съдебен изпълнител
Момчиловци на бунт срещу частен съдебен изпълнител / netinfo

От няколко дни Момчиловци настръхна срещу реалната опасност частен съдебен изпълнител да обяви хижа "Момина вода" и 48 дка около нея за публична продан, съобщи кметът на селото Сийка Суркова. В момента върви подписка в защита на описаното общинско имущество, като до момента са се подписали около 200 души. Те са категорични, че ако се наложи ще се вдигнат на бунт, но ще защитят хижата и земята около нея.

Една емблематична за Момчиловци хижа, строена от жителите на селото, е на път да бъде изтъргувана за жълти стотинки. Някога земята е била най-ценното нещо, което дедите ни са купували. На тази същата земя, която сега е възбранена, е снимана сцена от филма „Време разделно”. Будните хора от Момчиловци се противопоставяме на решението частен съдебен изпълнител да разпродава хижата и земята на селото“, се казва в официалното становище на Инициативен комитет в защита на хижа „Момина вода” и земята около нея.

Въпросната станция е известна в Момчиловци като Пионерската хижа и се намира на 12 км от туристическото село в местността „Ахматица”. „Масивната сграда със сутерен и два етажа е строена с труд и средства на цялото местно население през 60-те години на миналия век“, коментират още от инициативния комитет. Сега хижата е е общинска собственост.

След възбрана на 12.06.2015 г. и издаден изпълнителен лист, имотът е описан от частен съдебен изпълнител заедно с 48.063 дка по молба на дружеството в несъстоятелност СКАБ ЕООД и ЕЛМАС ЕООД. Двете фирми бяха съдружници в консорциум „Светлина”, който поддържаше уличното осветление от 2008 г. 4 години по-късно бощина Смолян сама пое обслужването и започнаха съдебни саги и запори за неразплатени дългове. Така хижа „Момина вода” попада в списъка за публична продан на частния съдебен изпълнител Петко Мачкърски.

„Хората от Момчиловци, строили доброволно бившата пионерска хижа, нямат вина за създалата се ситуация. Нито пък смятат лесно да я преотстъпят на когото и да е. Поколения наред са лагерували в туристическата база, останала като един от символите на селото. Настояваме за решение на проблема и освобождаване на хижа „Момина вода” и земята около нея от запора. В противен случай ще пристъпим към протестни действия, затваряне на пътища и гражданско неподчинение“, категорични са от Инициативен комитет в защита на хижа „Момина вода” и земята около нея.

Подписката е адресирана до министър-председателя Бойко Борисов, до председателя на 43-тото Народно събрание Цецка Цачева, до омбудсмана на Република България Мая Манолова, до депутатите от област Смолян, до областния управител на Смолян Недялко Славов, до кмета на Община Смолян Николай Мелемов и др.