Миньор загина след затрупване от руда
Миньор загина след затрупване от руда / БГНЕС, aрхив

Миньор загина след затрупване от руда, в златоградското село Ерма Река. 49–годишният Киро Минчев от Златоград издъхнал на място, след като бил затрупан от руда, в рудник “Ерма река”, снощи към 21.10 ч., съобщи директорът на Инспекцията по труда в Смолян Емилия Даракчиева.

Със загиналия е бил и 43–годишният му колега Севдалин Методиев, който обаче оцелял по чудо и в момента се намира в Смолянската болница, без да има опасност за живота му. Той е от златоградсокто село Аламовци.

Инцидентът е станал в участък “Андрово”, на близо 300 метра под земята. Двамата миньори товарели материал и се намирали под рудоспусачен комин, когато изневиделица изригнала руда и ги затиснала. Загиналия имал сериозна травма на главата, а по- младият от него мъж се отървал само с охлузвания и контузни рани..

По първоначални данни, коминът е бил задръстен с кална маса и при отприщването, сместта от руда и вода помела двамата работници. Проверката продължава и в момента, каза още Емилия Даракчиева.

Екип на РСПБЗН оказа съдействие на минно-спасителна група и медицински екипи от ЦСМП - Златоград. Местопроизшествието е посетено от дежурна оперативна група при РУ-Златоград, за случая е уведомена Окръжна прокуратура – Смолян и е образувано следствено дело.