Министър Цонев обвини областен управител и университетско ръководство в политически рекет
Министър Цонев обвини областен управител и университетско ръководство в политически рекет / снимка : Sofia Photo Agency

Министърът на отбраната Николай Цонев обвини в политически рекет областният управител Тодор Петков и ръководството на Пловдивския университет заради настояването им министерството да спре търга за 18-те декара, предвидени в Подробния устройствен план за общежитие. Ръководството на ВУЗ-а не  е забравило  политикономията на  социализма, чийто основен принцип е „държавата да даде”, каза министърЦонев. Той бе категоричен, че по-скоро правителството ще падне, отколкото той да отстъпи от принципите си и да спре търга.

Военният министър заяви, че от своя страна ще сезира премиера за – цитирам – опит за заграбване на собственост по нова схема – чрез включване на имоти с променено предназначение в устройствени планове. Цонев декларира, че не бива да се противопоставят студенти и военослужещи, но по-късно посъветва студентите от ПУ на свободен наем да си избират ВУЗ-ове с общежития.

Военният министър обясни, че се е „опарил” от безвъзмездно предоставяне на терени и даде пример с община Пловдив, но която МО преотстъпило 21 имота. 6 веднага бяха продадени, а 11 пустеят, твърди министърът.

От 18-те декара на Пазарджишко шосе МО очаква поне 1 млн. лева, макар че според брокери цената може да отиде над 4 млн. дори при сегашния застой на пазар.