ученици
ученици / netinfo
министър Вълчев
96671
министър Вълчев
  • министър Вълчев
Мерило за всяка една образователна система е способността й да приобщи и да подкрепи децата със специални потребности, които в България са 2%. Това заяви в Пловдив министърът на образованието Красимир Вълчев. Той беше в града за откриването на Националната конференция на тема „Ресурсният учител – значим фактор за приобщаващото образование“.

Според министър Вълчев мерките срещу преждевременното отпадане на ученици от образователната система стават устойчиви. По думите му се подготвя проект на постановление, а крайната цел е да има пълна и точна информация за всяко дете – къде учи и как институциите си взаимодействат по отношение на децата в риск.

Обстоятелствата ще наложат за в бъдеще педагогическата професия да бъде много по-отворена към специалистите от другите системи, каза още министърът.

Предвижда се и разширяване на институциите, които ще бъдат включени в информационната система, допълни той. Така ще има взаимодействие по отношение на комплекс от мерки за всеки един ученик – извинителни бележки, отпускане на семейни помощи за деца и т.н. Но най-вече да можем да проследяваме как се упражнява правото на всяко дете на образование, обясни Вълчев.

Чуйте и от приложеното аудио.