Коронясват служебно Царица Роза
Коронясват служебно Царица Роза / netinfo

Без конкурс за Царица на розата ще премине традиционният празник на маслодайната култура в Стрелча. Носителката на титлата е избрана предварително – Елеонора Стоянова. Това се наложило, защото няма достатъчно подходящи участнички, а трябва да бъде спазена традицията, съобщи секретарят на общината Станислава Станева.

Населението в Стрелча намалява, както и децата. В последните години организаторите на празника едва намират по 5-6 момичета, от които 2-3 приемат да участват в конкурса – точно колкото за Царица и подгласнички. Този път и толкова нямало.

Въпреки трудностите общината в градчето е подготвила атрактивна програма. Тя включва гостуване на розов масив и в розоварна с ритуален розобер и демонстрация на технологията за добиване на ценното етерично масло.

Актьори от местния самодеен театър пък ще изнесат спектакъла „Стрелча рози бере“, който представя по художествен начин целия труд на производителите от засаждането до прибирането на реколтата. Автори са Марияна Няголова и Енчо Божков, а част от актьорите ще са деца.

Официалното откриване е от 19,15 часа на централния площад. Във вечерната програма е включен концерт на фолк дивата Ивана.

Всяко домакинство в Стрелча отглежда рози. Над 4000 дка са площите само на едрите производители с право на подпомагане, заедно с нивите на малките се смята, че са общо около 6000 дка. Заради кампанията за прибиране на реколтата и тази година общината разрешава на наетите в нейните структури да ходят на работа след 10 часа, като пускат почасови отпуски. Училищата пък учат втора смяна.

Две розоварни изкупуват продукцията тази година, като са разкрили двайсетина пункта. За момента цената е много ниска – по 3 лева на килограм. Земеделците се опасяват, че няма да успеят да покрият дори разходите си за производството.

Първият Празник на розата е отбелязан на 15 юни 1996 година.Организиран е от община Стрелча и „Българска роза- Пловдив” ЕАД. Сред гостите  за първото издание са председателят на Народното събрание акад. Благовест Сендов, депутати, кметове на общини.

Оттогава се провежда всяка година в първата събота на юни. Първата Царица на розите е Рени Георгиева с подгласнички Мария Мърхова и Недялка Атанасова. Проведено е и първото шествие на младостта, красотата и цветята. За кратко по времето на Иван Евстатиев като кмет се прави Празник на розата и минералната вода, като с конкурс се избира и момче като Цар на минералната вода. Сега обаче традицията е върната в оригиналния й вариант. Доколкото е възможно при тревожното обезлюдяване на градчето.