Конфискуваха 100 кг. жива риба в Пловдивско
Конфискуваха 100 кг. жива риба в Пловдивско / dariknews.bg
Конфискуваха 100 кг. жива риба в Пловдивско
47762
Конфискуваха 100 кг. жива риба в Пловдивско
  • Конфискуваха 100 кг. жива риба в Пловдивско

100 кг. жива риба е била конфискувана през последните дни на територията на Пловдив заради нерегламентирана продажба. Количествата са били иззети от инспектори от Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) и Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА). Първият случай е бил на пазара на ул. „Младежка", където са били иззети близо 40 кг. Продавачът изскочи от микробуса и побягна, което наложи да му кофискуваме рибата, обясни началникът на сектор „Рибарство и контрол - Пловдив" д-р Нейчо Анев. По думите му рибата се проверява и ако е качествена, ще бъде дарена за Никулден на някой от социалните домове в Пловдив. /Чуйте от прикачения звуков файл/ Вторият случай е на нерегламентиран пазар в „Тракия", където са били иззети 60 кг. жива риба. Те са били изпратени към екарисажа във Варна. Санкциите за юридически лица са от 1000 до 5000 лв., за физически са малко по-ниски, уточни д-р Атанас Нейков от Областната дирекция по безопасност на храните.  

Преди 2 седмици двама души са хванати с общо 1000 бр. живи жаби, които са били уловени в каналите на „Напоителни системи". Те ще бъдат глобени с по над 2000 лв. Често жабите стават обект на бракониерство, защото се изкупуват като деликатес на цена от 15 лв. за килограм. Разрешителното за лов в каналите на „Напоителни системи" е 300 лв.

15 проверки за качеството и произхода на предлаганата по пазарите риба са извършени от инспекторите през последните 2 седмици на територията на областта. Те ще продължат и след Нова година. От началото на 2011 г. досега от пловдиския сектор на ИАРА са издали глоби на обща стойност 25 000 лв.