Кметът на среща с ВиК за Водния проект
Кметът на среща с ВиК за Водния проект / dariknews.bg/архив

Кметът на Пловдив Иван Тотев ще се срещне с представители на ВиК, за да очертаят новият обхват на Водния проект на града.

Процедурите по изграждането му се отложиха и ще бъдат финансирани през следващия програмен период, като вместо 128 млн. лева община Пловдив ще усвои само 100 млн. и ще се наложи част от проекта да бъде преработен.

Според кметът Иван Тотев има реален шанс договорът за проекта да бъде подписан през януари 2016-та година, като преди това трябва да се изготви апликационна форма, която да бъде внесена в Министерството на околната среда и водите.

Тотев бе категоричен, че изграждането на пречиствателна станция остава приоритет при изпълнението, като предстои да се анализара, какъв точно да бъде капацитетът й.

 

Големият воден проект на Пловдив предвиждаше подмяната над 16 км второстепенна канализационна мрежа и 14 км водопроводи с 800 сградни отклонения, рехабилитацията на 2.8 км от съществуващия колектор и изграждане на негов дубльор. Отделно трябваше да бъде извършена реконструкция, модернизация и доизграждане на пречиствателна станция за отпадни води – Пловдив.