съд дело
съд дело / Дарик - архив
Кметът на община Септември Марин Рачев заведе дело срещу Иванка Кърджийска от опозиционното гражданско сдружение „Загорово“. Тя е обвинена в клевета, а поводът е изявлението й пред национална телевизия, че общинският съветник Лазар Влайков бил предложен от Рачев, който имал регистрации за кражба, измама и подправяне на документи.

Репортажът е по повод трагедията с ресторантьора Наско Тонкев, който загина след прострелване с пистолета на Влайков. В тъжбата си градоначалникът цитира думите на Кърджийска, приложен и и диск със запис от тв-материала.

Рачев и опонентката му не се явиха за днешното първо заседание от процеса в съдебната зала. Двамата бяха представлявани от адвокатите си. Местният управник е представляван от Румен Воденичарски, а Кърджийска – от Николай Баташки и Иво Лулчев.

Двамата й защитници поискаха да бъде направена справка във всички регионални структури на МВР за водени, прекратени и заличени заявителски материали срещу Рачев. Конкретно бяха посочени София и Пловдив, като от пловдивската транспортна полиция ще се извърши справка дали има преписка за хулиганство. Като доказателство ще бъде приложен и оригиналът на предаването в частта му с участието на Кърджийска.

Кметът пък пише в тъжбата си, че никога не е имал криминални регистрации за кражба, измама и подправяне на документи, затова се чувства оклеветен и търси възмездие.

За момента пред магистратите е представена само една преписка – вече публично известната за укриване на данъци в особено големи размери, по която също тече съдебен процес.

Следващото заседание предстои през май.