Каменният град Матера е Европейска столица на културата 2019 от италианска страна
Каменният град Матера е Европейска столица на културата 2019 от италианска страна / netinfo

Матера, изключителният каменнен град в който Мел Гибсън снима провокативния си филм „Страстите Христови“, бе избран за партньор на Пловдив като Европейска столица на културата през 2019.

Малкият южен град, разположен в област Базиликата, притежаващ атмосфера, обгърната от древен мистицизъм, в последните годинини придобива нечувана популярност и се превръща в център на поклоннически туризъм.

Матера спечели в битка с Равена, Сиена, Перуджа, Лече и Каляри.

„За мен беше съвсем очаквано избирането на град от Южна Италия. Лично аз много се радвам, че това е именно Матера. Това е изключително интересен град. Той е много атрактивен, защото до 60-те години там хората са живели в пещери. Този град има най-голяма нужда от титлата“, каза за Дарик артистичният директор на фондация „Пловдив 2019“ Валери Кьорлински.

Пловдивска делегация не е посещавала още италианския град, но двама техни представители са били в града под тепетата, за да подпишат споразумения за партньорство. Кьорлински каза, че преди две години е бил реализиран и общ проект с Матерадио, в който са участвали пловдивски младежи и студенти.

Интересна е историята на Матера, която близо 40 години е била обезлюдена и дори заплашена от тотално заличаване от лицето на земята, но в последствие ЮНЕСКО го обявява за град със световно архитектурно наследство и това довежда до реставрирането му. Предполага се, че градът е създаден на скалисто възвишение преди близо 9000 години. Многобройните естествени пещери в Матера са били първите къщи на древните обитатели там, които са преобразили естествения пейзаж в причудливи архитектурни форми. Жилищата са били издълбавани едно над друго в самата скала дълъг период от време и доста хаотично, като в един момент са започнали да наподобяват същински лабиринт от къщи. След като през 50-те години на миналия век е било взето решение градът да бъде обезлюден и хората изселени в други райони на Южна Италия, Метера става символ на нищетата и упадъка, заради изоставените си къщи. За щастие, в края на 60-те, именно киното го връща към нов живот и го превръща в култово място за киномани и  интелектуалци. В града са снимани повече от 40 филма, много от които холивудски.