Изпращаме последния контингент за Афганистан
Изпращаме последния контингент за Афганистан / снимка: dariknews.bg

Тържествената церемония по изпращане на последния, 27-ми български контингент за Афганистан ще се състои днес от 10.30 часа на площад „Севтополис“ в Казанлък. Това съобщиха за Дарик от 61-ва Стрямска механизирана бригада в Карлово.

На ритуала се очакват военният министър Ангел Найденов, началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов, командирът на Сухопътни войски генерал-майор Нейко Ненов и постоянният секретар на отбраната Добромир Тотев.На церемонията ще присъстват и кметът на Казанлък Галина Стоянова, кметове на селища от общините Карлово и Казанлък, близки и роднини на рейнджърите.

Ротата е съставена от около 360 военнослужещи от карловската бригада, от тях 22 са жени. 27-мият контингент от състава на Международните сили за поддържане на сигурността в Афганистан (ISAF) ще изпълнява задачи по охрана на вътрешния периметър на летище Кандахар.

Полковник Никола Митев от София е национален командир на контингента. 17-та рота за охрана на вътрешната зона на летище „Кандахар” ще командва майор Руслан Колев, началник щаб на 2-ри батальон в карловската бригада.

Миналата седмица военнослужещите защитиха успешно сертификат за участие в операцията на ISAF в Афганистан на гарнизонния учебен център „Тюлбето” край Казанлък.