Пловдивчани и гостите на града ще изберат кое е най-вкусното кулинарно изкушение по време на първия Панаир на традиционната етно кухня, който ще се проведе в града под тепетата от 11 до 16 май.
Ястията ще бъдат дело на 5-ма готвачи – арменец, евреин, турчин, руснак и италианец - представители на етническите общности с най-стара история в Пловдив. Всеки ден “Етно кухня на колела” (Ethno Kitchen on wheels) ще потегля към определена локация в града, свързана с живота на разлчините етноси. Характерните ястия ще бъдат приготвяни пред любопитните погледи на минувачите, като всеки любител на кулинарното изкуство ще има възможност и да разговаря с майсторите готвачи.
Коe е най-вкусното ястие ще определят пловдивчани и гостите на Пловдив. Те ще могат да гласуват по време на дегустации, които ще започват всяка вечер от 18 ч. Вотът ще е явен със специални “Кулинарни бюлетини”, като всяка от тях ще участва в томбола с награди за публиката.
По време на тематичните вечери ще бъдат приготвени традиционния арменски хляб “лаваш” и безквасния еврейски – “маца”.
Панаирът на кулинарното изкуство ще представи националните особености в културата на хранене и разнообразието на менюто в кухните на малцинствените етнически групи, които са неизменна част от културно-историческото наследство на Пловдив. Kулминацията ще е на 16 май в Дома на етносите, където по време на Гала вечерта ще бъде обявено най-вкусното ястие и майсторът, който го е приготвил по време на Панаира. Всички етно кухни ще бъдат представени заедно, като се очаква в кулинарното шоу да участват ястия и на други общности, които живеят в Пловдив.
Проектът на Фондация “Заедно” в Пловдив се реализира с финансовата подкрепа на Община Пловдив, съвместно с местните етнически общности с най-стара история в най-стария жив град в Европа. Арменци, евреи, руснаци, турци и италианци дават заедно пример за толерантност и взаимно разбирателство. Проектът е включен в Културния календар на Пловдив за 2017 г. и се осъществява в подкрепа на каузата Пловдив Европейска столица на културата 2019.
Ястията ще бъдат дело на 5-ма готвачи – арменец, евреин, турчин, руснак и италианец - представители на етническите общности с най-стара история в Пловдив. Всеки ден “Етно кухня на колела” (Ethno Kitchen on wheels) ще потегля към определена локация в града, свързана с живота на разлчините етноси. Характерните ястия ще бъдат приготвяни пред любопитните погледи на минувачите, като всеки любител на кулинарното изкуство ще има възможност и да разговаря с майсторите готвачи.
Коe е най-вкусното ястие ще определят пловдивчани и гостите на Пловдив. Те ще могат да гласуват по време на дегустации, които ще започват всяка вечер от 18 ч. Вотът ще е явен със специални “Кулинарни бюлетини”, като всяка от тях ще участва в томбола с награди за публиката.
По време на тематичните вечери ще бъдат приготвени традиционния арменски хляб “лаваш” и безквасния еврейски – “маца”.
Панаирът на кулинарното изкуство ще представи националните особености в културата на хранене и разнообразието на менюто в кухните на малцинствените етнически групи, които са неизменна част от културно-историческото наследство на Пловдив. Kулминацията ще е на 16 май в Дома на етносите, където по време на Гала вечерта ще бъде обявено най-вкусното ястие и майсторът, който го е приготвил по време на Панаира. Всички етно кухни ще бъдат представени заедно, като се очаква в кулинарното шоу да участват ястия и на други общности, които живеят в Пловдив.
Проектът на Фондация “Заедно” в Пловдив се реализира с финансовата подкрепа на Община Пловдив, съвместно с местните етнически общности с най-стара история в най-стария жив град в Европа. Арменци, евреи, руснаци, турци и италианци дават заедно пример за толерантност и взаимно разбирателство. Проектът е включен в Културния календар на Пловдив за 2017 г. и се осъществява в подкрепа на каузата Пловдив Европейска столица на културата 2019.