Иван Тотев: Трябва да се мисли за сливане на „Родопи“ и „Марица“ с Пловдив
Иван Тотев: Трябва да се мисли за сливане на „Родопи“ и „Марица“ с Пловдив / снимка : Виктор Кадири/ Дарик радио Пловдив/ архив
Иван Тотев : Трябва да се мисли за сливане на „Родопи“ и „Марица“ с Пловдив
77107
Иван Тотев : Трябва да се мисли за сливане на „Родопи“ и „Марица“ с Пловдив
  • Иван Тотев : Трябва да се мисли за сливане на „Родопи“ и „Марица“ с Пловдив

Който и да управлява Пловдив, от следващия мандат трябва да започне сериозно да мисли за сливане на общините „Родопи“ и „Марица“ с Пловдив. Това заяви в интервю за Дарик радио кметът на Пловдив Иван Тотев.

„Трябва да се намери удобен политически момент в обществения живот на България и темата да започне да се коментира на едно много експертно ниво“, каза още Тотев.

Кметът говори за сливане на „Родопи“ и „Марица“ с Пловдив още в качеството си на областен управител.

Преди това през 2009-та година Бизнес експертния съвет предложи законодателна промяна за административно обединяване на общините Пловдив, „Марица“, „Родопи“ и „Куклен“.

По време на предизборната кампания през 2011-та година сегашният председател на Общинския съвет Илко Николов, депутатът Славчо Атанасов и съветниците Дани Каназирева и Гиньо Матев се обявиха категорично за сливането на „Родопи“ и „Марица“ с Пловдив.

Настоящият кмет на район „Централен“ Георги Титюков тогава изрази мнение, че двете общини трябва да станат седмият и осмият район на град Пловдив.

Миналата година бившият областен управител Венцислав Каймаканов също бе категорично за сливане. По думите му големите инвестиции бяха направени в „Марица” и „Родопи”, но в същото време голяма част от техните жители работят и учат в Пловдив, като дори и администрациите им са в рамките на града. В същото време всички местни данъци и такси отиват в тези две общини.

 

Общините „Родопи“ и „Марица“ са създадени с указ през 1987 година. Дотогава те са били част от Пловдив. Сега „Родопи" включва 20 населени места, а  в „Марица"  те са 19.