Италианци подобряват енергийната ефективност в ПГ по електротехника
Италианци подобряват енергийната ефективност в ПГ по електротехника / netinfo

Италиански институт инсталира уреди за мониторинг и подобряване на ефективността на използваната енергия в Професионалната гимназия по електротехника. Проектът е част от дейностите на клъстера „Зелена Синергия", който ще представи общо 6 технологични постижения на фирми от клъстера и 1 магистърска програма на Физическия факултет на Пловдивския университет. Италианците от организацията AESS - Модена са прегледали помещенията в гимназията, като крайната цел е да се подобри ефективността на отоплението, вентилацията и осветлението. Проектът трябва да даде резултати до следващата зима.

Клъстер „Зелена Синергия" ще представи технологичните постижения на кръгла маса на 28 септември по време на Международния технически панаир. Тя ще се проведе в рамките на Дни на зелената енергия, организирани от „Енергийна агенция - Пловдив". От 26 до 28 септември в Панаира ще се проведат дискусии за енергийното обновяване на българските домове, използването на биомаса за производството на топлина и електрическа енергия.

Агенцията ще покаже и работата си по два транспортни модула. През последната година, съвместно с „Хеброс Бус", софтуерен продукт е обработвал анкети услугата, предоставяна от фирмата. Общо 750 души са оценяли чистотата, ритъма на движение, безопасността и отношението от персонала от автобусите. Анкетите са попълвани на място в рейсовете, или в специално създаден за целта сайт в интернет. По другия модул е направен мониторинг на транспортните дейности в КЦМ по 120 критерия за ефективност. В следващите месеци за подобряване на тези дейности, комбинатът ще подобри автобусния си парк, ще внедри товарни велосипеди за вътрешните превози и стимулира служителите си да пътуват споделено, а не всеки самостоятелно със собствен автомобил.