столетница
столетница / netinfo
104-годишни жени са най-възрастните жители в Смолянско
Негативната тенденция за намаляване на жителите в Родопите се отразява и на столетниците. От 8, те вече са 6, като жени водят класацията за най-възрастни жители в Смолянско, сочат последните данни на Териториално статистическо бюро–ЮГ в Смолян. Дамите, които са надхвърлили стоте години са общо 4, като две от тях са на по 101 години, а останалите на по 104 години. При кавалерите най-възрастният е на 103 години, като има един и на 101 години. Най-много столетници има в общините Смолян – четирима и по един в Мадан и Баните. Потенциални столетници в областта са още 508 човека, които са на възраст от 90 до 99 години, сочат още данните на Статистическото бюро в Смолян.

Населението за последните 10 години в Смолянско е намаляло с над 20 хил. души, а само за последната година с 2 176 човека.
Без нито един жител са селата Малко Крушево, общ. Баните, Водни пат, общ. Девин, Кокорци, общ. Рудозем, смолянските Баблон, Сливово и Чамла.

34 села са с до 10 жители, като три от тях са само с по един, а 20 са с до пет жители, става ясно още от изнесените данни от Николай Славов от Териториално статистическо бюро –ЮГ в Смолян. Заличени от картата са селата Фабрика и Мързян в община Златоград.

Продължава и тенденцията на застаряване на населението в областта, като в края на 2016 г. лицата на 65 и повече години представляват 22,2% от населението на областта.

По последни данни жителите на областта са 109 425 души, при 129 731 души през 2006 г. Това поставя Смолянска област на едно от челните места в страна в негативната статистика, като пред нея е само Видин.