Министерството на здравеопазването да разграничи и унифицира в указание обектите за обществено хранене, които трябва да въведат цялостно HACCP /бел.а. - ХАСЕП/, от тези, които ще прилагат само процедури в съответствие със системата за безопасност и контрол на критичните точки в производството на храни. Това са поискали с официално писмо санитарните инспектори от РИОКОЗ – Пловдив, съобщи пред Дарик Радио началникът на отдел “Контрол на хранителните обекти и храните” д-р Владимира Стефанова.
7 месеца преди задължителното въвеждане на HACCP няма кой да ни обясни кои обекти какви правила ще въвеждат, каза ресторантьорката Тони Симидчиева. Тя посочи, че по тази причина хората от бранша не могат да планират необходимите средства за внедряване на системата за контрол, което ще изисква и подмяна на оборудване и частични преустройства на някои заведения.
От сертифициращите по HACCP организации посочват цена на консултантските услуги в твърде широки граници – от 3 000 до 10 000 лева, с уговорката че изискванията са твърде индивидуални. “Собствениците на заведения трябва веднага да започнат процедурата, защото обследването, въвеждането и сертифицирането по HACCP отнема 5-6 месеца”, предупреди Мила Тодорова от “Муди интернешънъл”.
Днес в хотел “Лайпциг” пловдивският Съвет по туризъм и Сдружението на ресторантьорите организират конференция за въвеждането на евростандартите в заведенията. Поканени са над 300 собственици на ресторанти, лекторите са от сертифицираща организация.