Група за натиск върху монополите прави ГЕРБ
Група за натиск върху монополите прави ГЕРБ / netinfo

Работна група, която да отстранява пречките, създавани пред бизнеса от местните монополи, излъчи Гражданското сдружение след първата си кръгла маса за конкурентноспособността на фирмите.

Еспертите на сдружението вече са изпратили покани до “Електроразпределение”, ВиК, “Топлофикация” и все още прохождащата на регионалния пазар “Сити газ” с настояване за обща среща с общината, която да съгласува предстоящите големи ремонти на уличната мрежа с инвестиционнитепрограми на двете дружества. До момента това се прави само формално и това е причината за многократните разкопавания на току-що асфалтирани шосета, посочи експертът Георги Григоров.

Той съобщи още, че работната група ще опита да договори с EVN преместването на два електропровода за средно напрежение в “Изгрев” , които пречат на възраждането на Източната индустриална зона в Пловдив. Така ще се освободи пътя за започване на ново промишлено строителство в района, за каквото имат готовност доста инвеститори.

Работната група “Образование” към ГЕРБ ще направи писмено предложение към РИ на МОН за съставянае на топ-листа на най-добрите средни училища в региона, каза нейният председател Райна Петрова. Според местния лидер на сдружението о.р. ген. Йордан Кюмюрджиев, основен критерий за класирането на гимназиите ще бъде реализацията на техните кадри, а целта на ранглистата – да подпомогне родители и ученици в избора на подходящо училище. Образователните експерти на ГЕРБ ще настояват за намаляване броя на ВУЗ-овете, защото сегашното им количество не води до по-добро качество на обучението.

Местната структура на сдружението ще предложи още на образователния инспекторат към професионалните гимназии да бъдат изградени специализирани центрове за подготовка на квалифицирани кадри. Целта е да бъде частично предотвратен очертаващият се още по-остър проблем с недостига на квалифицирани кадри за бизнеса след 1 януари, когато мнозина ще потърсят реализация на европейския трудов пазар.