хокей на трева
хокей на трева / netinfo
Демонстрация по хокей на трева ще бъде направена от 11.00 часа в училище „Константин Величков“ в кв. „Кючук Париж“. Целта на организаторите е да покажат колко интересен и забавен спорт може да бъде той.  Те ще се опитат да дадат представа какво представлява, как и къде могат да бъде практикуван Пловдив.

Вярваме, че спортът може да бъде притегателна сила за младите хора, да ги научи на нещо ново и полезно, да създава приятелства и хубави емоции, казват още организаторите. 

Хокеят на трева е бърза, динамична и атрактивна игра.  Играе се от два отбора по 11 играча.  Всеки отбор има вратар, защитници, халфове и нападатели.

Основната цел е да се отбележат повече голове от противниковия отбор. За да се осъществи това, играчът трябва да използва хокеен стик, с който да вкара топката във вратата.

За да се зачете гол, топката трябва напълно да е преминала гол-линията. Хокейното игрище е с дължина от 91, 44 метра и ширина от около 55 метра.

Гол може да бъде отбелязан само от т.нар. кръг (зона за стрелба или вратарско поле).

Когато отборът спечели топката, играчите се опитват да придвижат топката в близост до противниковия кръг и да отбележат гол. Топката може да се подава по земя, да се подават с повдигане на топката или да се дриблира топката и контролира с плоската част на стика.

Един мач има две полувремена от 35 мин. или 70 мин. общо време за игра. Отборът отбелязал повече голове в края на мача – печели.

Ако играта завърши наравно може да има добавено време или изпълнение на дузпи.

Когато играч извърши нарушение в собствения кръг се изпълнява т.нар. „Къс корнер“, който дава шанс на противниковия отбор да отбележи гол.