/ DarikNews
За шеста поредна година представители на всички общности и религии в Пловдив се събраха на днешната дата - 14 февруари, на традиционното Кафе на толерантността в Джумая джамия.

Поводът за сбирката е годишнината от вандалския акт над джамията в центъра на града под тепетата през 2014 г., когато в Карловския съд се гледаше делото за собствеността на карловската Куршум джамия. За първи път турската общност отправи покана за Кафе на толерантността през 2015 г. 

Кафето на толерантността се превръща в дългогодишна традиция         

По традиция в Пловдив днес пристигна главният мюфтия д-р Мустафа Хаджи, а заедно с него на една маса седнаха областният управител Дани Каназирева, председателят на общинския съвет Александър Държиков и зам.-кметът по култура Пламен Панов.

Присъстваха също генералният консул на Република Турция в Пловдив Хюсеин Ергани, представители на еврейската, италианската, руската и други общности в Пловдив. 

DarikNews

"Пловдив е градът на толерантността, добросъседството и обичта и тази традиция трябва да продължи. Да продължаваме да се обичаме", призова главният мюфтия Мустафа Хаджи.

Кафе на толерантността отново събира представители на три религии

"Няма по-подходящо място от нашия град, който е пример за толерантност и мирно съжителство през годините. Най-важното е да живеем мирно и в разбирателство, а традицията да продължи", добави областния управител Дани Каназирева. 

DarikNews

"Нито една държава по света не е хомогенна, големият успех е да се съберат заедно различните ценности и те да се пренесат в бъдещето. Пловдив е постигнал това и е пример пред света", посочи генералният консул на Турция под тепетата Хюсеин Ергани. Той апелира да не се допускат отново подобни събития като вандалският акт над Джумая джамия от 2014 г. 

Турският посланик, местната власт и различните етноси пиха "Кафе на толерантността"

"Пловдив е толерантен, красив и многообразен и това заедно е залегнало в ДНК-то на града", подчерта зам.-кметът по културата Пламен Панов.

 Пиенето на кафе е част от древните традиции на турската общност и се приема като знак за дългогодишно приятелство.