/ снимка: Дарик архив
Кметът Иван Тотев участва в традиционния ритуал „Кафе на толерантността“. Градоначалникът се включи за първи път в инициативата на фондация „Задено” и Районното мюфтийство, макар че тя се провежда за четвърта година като знак на добра воля и разбирателство между различните общности под тепетата. Повод за стартирането й е посегателството върху Джумая джамия през 2015 г.

Кафе на толерантността отново събира представители на три религии

„Това е традиция, която вече се случва няколко пъти в годината. Само преди няколко седмици имахме молитвена закуска, на която имаше представители на мюсюлманската, еврейската, арменската общност. Когато сме заедно, правим прекрасни неща за града, за всяка общност и за държавата.

Това е много добър заразяващ пример, особено на фона на това, което се случва в света в последните години. Духът на тази страна и този град е направил така, че да живеем заедно. И виждаме ползите от това. Когато сме заедно, всичко е супер!”,
коментира Иван Тотев.

На турско кафе, шербет и баклава седнаха още главният мюфтия д-р Мустафа Хаджи, районният Танер Вели, председателят на Общински съвет Савина Петкова, почетният турски консул Хюсейин Ергани, представители на еврейската, руската и италианската общност, на Българо-турското дружество и фондация „Заедно”. Липсваха представители на Областна администрация и Българската православна църква.

„Всяка страна в Балканския регион има свои граждани в съседни държави. Това е наследство от историята на Балканите. Но не бива да се разглежда като риск, а като мост на приятелство.

Пловдив излезе на сцената като европейска столица на културата с цел да се реализират подобни добри примери, показвайки необходимата грижа за свободата на религията
”, написа в официално писмо турският посланик Хасан Улусой, който не присъства на срещата заради пътуване в чужбина.