Гласуват таван на премиите за шефовете на общински фирми
Гласуват таван на премиите за шефовете на общински фирми / netinfo
Таван на премиите на управителите на общински фирми ще гласува днес Общинският съвет по предложение на заместник-кмета Георги Григоров. Максимум 20% от годишната печалба на дружествата ще се разпределят като годишно възнаграждение на техните ръководители. Ако предложението бъде прието, то ще сложи край на практиката от минали години цялата печалба да отива за “стимулиране” на управителите. Подготвеното проекто-решение предвижда те да минат на плаващо заплащане през годината, в зависимост от финансовите резултати на дружествата и активите и персонала, който ръководят. В предложената методика е заложено текущо санкциониране за влошаване на финансовите показатели и корекция на заплатите всяко тримесечие

При ръст на печалбата шефовете на общинските фирми ще получават с по 2 минимални заплати повече, а при спад ги очаква намаление с една. Ако дружеството просрочи задължения, заплатата на управителя пада също с 220 лева. Директорите вече ще бъдат заинтересовани от вдигане възнагражденията на работещите, тъй като това ще носи и на тях бонус в размер на една минимална заплата.

Ако предложението бъде прието, заплатите на управителите на ДКЦ-тата в Пловдив ще се вдигнат леко и ще станат около 2000 лева. Около 1300 лева, т.е. почти колкото кмета Славчо Атанасов ще получава управителят на комуналната фирма “Чистота” Радослав Кошински. По така предложената методика обаче ще има и орязани заплати на част от шефовете на общински дружества и предприятия. Най – драстично – от 2000 на около 800 лева, заради натрупани дългове ще падне възнаграждението на управителя на “Митнически терминал”.