/ Община Пловдив
Общинските съветници в Пловдив гласуваха 1 млн. лв. допълнителни компенсации за трите превозвача от Градския транспорт. Заместник-кметът по транспорт Величко Родопски каза, че 950 000 лева ще се вземат от електронната система за градския транспорт, а останалите 50 000 ще се търсят в бюджета.

До това гласуване се стигна след предложение в извънреден порядък от кмета на града Здравко Димитров за три милиона лева за превозвачите. Дни преди това, на среща с тях, Димитров обеща два милиона лева, за да не се стигне до стачка. Превозвачите обявиха, че загубите им от купуване на преференциални карти за пътуване надхвърлят 1,5 милиона лева до края на август.

В зала обаче предложението претърпя сериозни промени, за да се стигне до 1 млн. лв. Представителят на превозвачите Веселин Дошков призова съветниците да подкрепят отпускането на средства, като припомни, че дългове са натрупани още от 2016 г.

След гласуването на средствата кметът Димитров каза, че проблемите с градския транспорт на Пловдив се повтарят всяка година и добави, че превозвачите са в правото си да поискат компенсации, защото търпят загуби заради по-малкото пътници и по-скъпите горива.
БТА