Фрапантни нарушения в затворническо общежитие „Хеброс” в Пловдив
Фрапантни нарушения в затворническо общежитие „Хеброс” в Пловдив / netinfo
Фрапантни нарушения, сред които въвеждане на режим на тока, нечовешки битови условия, липса на нормална баня и санитарни помещения, както и на постелъчно бельо и нулеви мерки за сигурност, констатира проверка в затворническо общежитие „Хеброс” към затвора Пловдив, чийто шеф беше арестуван и осъден за вземане на подкуп.

Резултатите от проверката, проведена на 17 април, съобиха днес председателят на Окръжен съд Пловдив Сотир Цацаров и председателят на Окръжна прокуратура Андрей Атанасов, които лично са инспектирали затворническото общежитие.

С бюджетни икономии е бил обяснен режима на тока пред тях от управата на затвора. „Лично извърших проверка има ли и други затвори с режим на електричеството в България и се оказа, че няма такива”, заяви окръжният прокурор Андрей Атанасов. Лишените от свобода в затворническото общежитие „Хеброс” наброяват 153 – ма души, а за тяхната охрана се грижи само един пазач, който не е въоръжен, както и трима затворници от звеното за смоохрана. В „Хеброс” излежават присъдите си мъже с наказания до 5 години, които са осъдени за първи път и работят в различни фирми, като 2 дни им се броят за 3 излежани.

Според Закона за изпълнение на наказанията всеки осъден има право на условия за живот, които да гарантират неговото физическо и психическо здраве, а констатираните нарушения сочат, че такива липсват. тази констатация би могла да послужи за завеждане на дела срещу държавата от лишените от свобода. Само тяхната неинформираност до сега е причина такива дела да не са заведени.

Цацаров и Атанасов са написали предписания за подобряване на битовите условия и храната на затворниците и са го изпратили до началника на затвора Никола Карпаров. В срок от две седмици той е длъжен да вземе мерки, в противен случай го грози глоба от 2000 лева.

Това са правомощията, които имат прокуратурата и съда. Цацаров и Атанасов ще запознаят с констатираните нарушения министъра на правосъдието Миглена Тачева и Управлението на местата за лишаване от свобода.