Фестивал на дивите цветя се провежда в Родопите
Фестивал на дивите цветя се провежда в Родопите / netinfo

С международна изложба в смолянския музей  „Стою Шишков“ започна третото издание на Фестивала на дивите цветя в Родопите. 29 участника от 10 страни представиха тематични фотоси и рисунки. Програмата, за днес включва и празник на народното творчество и занаятите в Могилица. Участниците представят местния бит, традиции, обичаи и занаяти. В Смилян също има интересни събития, сред които е семинарът по аромтерапия и натурална козметика в каньона "Гарга дере".

В село Сивино на 21 юни ще има ателие „Родопски хлябове”, където ще се меси и пече царевичен хляб. Предвидено е и изкачване до връх Ком и защитената местност „Ливадите” където може да се види родопски крем. В село Арда на 23 юни се провежда базар на билки, сладка от диворастящи плодове, гъби и напитки. Същият ден в село Горна Арда ще се извърши плетене на еньовски венци и запознаване с ритуалите на Еньовден. Ще има и изложба на кулинарни местни ястия и разходка в региона с ботаник.

На 25 юни в село Могилица ще има ателие за цветя от хартия. На 26 юни започва тридневен велотур „Изворите на Арда”, който ще тръгне от Смолян, ще мине през село Турян и ще достигне като крайна точка Горна Арда, а след това отново се завръща в Смолян. На 27 юни в село Смилян ще се проведе благотворителен концерт на рок-група и клуб за спортни танци. На 28 юни в село Кошница ще има Ателие за плетене на зунки.

Организатори на фестивала са сдружение "Екоорганизация – Родопи“ и читалищата от селата Смилян, Сивино, Могилица, Кошница, Арда и Горна Арда.