Фасада видео фестивал с прожекции на три локации в Пловдив
Фасада видео фестивал с прожекции на три локации в Пловдив / Дарик Пловдив

Традиционния и единствен за Пловдив Международен фестивал за видео изкуство „Фасада“ се открива довечера от 20.30 часа на Лапидариума в Стария град. Началото е поставено през 2010 година, а традиционните локации са фасадите на обществени сгради и монументални паметници. Освен на Лапидариума, през тази година фестивалът ще се реализира и върху фасадата на кметството в район „Тракия“, както и върху емблематичния паметник на социалистическото изкуство – Братската могила в район „Западен“.

Този фестивал е пресечна точка на публиката с изкуството, архитектурата, визуалните форми и градската среда. Той оживява публичното пространство, като едновременно предлага и провокация пред многобройните случайно преминаващи. „Фасада“ не е типичен фестивал за късометражно или документално кино, той се ситуира на границата на социалния експеримент, предизвиквайки нови реакции, нагласи или емоции у зрителите.

Още от самото си създаване, „Фасада“ видео фестивал бе припознат като знаково събитие за Гьоте институт, който също го подкрепя и популяризира. Негов неизменен партньор и съорганизатор е Общинската фондация „Пловдив 2019“, чийто екип участва в реализацията му на различните локации.

През годините, във фестивала са взели участие стотици артисти от повече от 43 страни. За 2016-та, номинация получиха 70 артисти от Израел, Русия, Япония, Германия, Сърбия, Полша, Франция, Индия, Иран, Холандия, Великобритания, Босна и Херцеговина, САЩ, Бразилия, Австрия, Канада, Дания, Испания, Колумбия, Италия, Турция, Португалия, Австралия и Унгария.