Екозаводът готов най-рано през май догодина
Екозаводът готов най-рано през май догодина / netinfo
В края на късната есен ще бъде решен въпросът с държавното финансиране за довършване на екозавода в Шишманци, където трябва да се преработва сметта на Пловдив и съседните общини. Това прогнозира областният управител Тодор Петков, който днес потвърди изнесената от Дарик информация, че парите ще бъдат отпуснати едва след одит на финансовото министерство за усвоените до момента 25 млн. лева. Искането на общината за превеждане на още 17 млн. лева бе изпратено на министър Пламен Орешарски преди 20-ина дни.

Минимум 16 месеца ще са необходими за довършване на обекта, след като парите вече са факт по сметките на общината, коментира общинският съветник и адвокат на консорциума, който изгражда завода Георги Колев. Това отпраща поредния надежди за пуск за след м. април. Преди 3 години на фасадата на едно от халетата в бившия завод “Стоманолеене”, където се изгражда предприятието за твърди битови отпадъци имаше лозунг “През май режем лентата или ни режат главите”, който тихомълком бе свален.

Дори заводът да тръгне догодина, Пловдив не бива да приема нови количества софийски бали на сметището в Цалапица, повтори позицията си областният управител Тодор Петков. Той подчерта, че в депото трябва да остане свободен обем като буфер в случай на авария. Когато миналата година общинските съвети на Пловдив и Карлово поеха общо 280000 тона от столичните отпадъци, проявиха мъдрост, но такова решение сега няма да е мъдро, а недалновидно и в разрез с интересите на двете общини, каза Петков.