Еколози сезират ЕК за зоологическата градина
Еколози сезират ЕК за зоологическата градина / снимка: Дарик радио Пловдив, архив
Еколози сезират ЕК за зоологическата градина
81218
Еколози сезират ЕК за зоологическата градина
  • Еколози сезират ЕК за зоологическата градина

Еколози сезират Европейската комисия (ЕК) за строежа на новата зоологическа градина в Пловдив, след като вечеч обявиха започналите дейности в парк „Отдих и култура“ за незаконни.

Васил Къдринов от сдружение „ГЕО“ заяви, че нарушенията са свързани с изсичането на дървета без необходимата екологична оценка и с използването на публични средства. По думите му българските институции не работят и затова праща жалба до ЕК и евродепутата Моника Мокавей.

Над 3 000 хиляди пловдивчани вече са се включили в петиция против сечта на дървета в Пловдив и подписката ще бъде представена в Общински съвет- Пловдив по време на първата сесия след лятната ваканция.

Според Георги Сербезов от сдружение „Граждански контрол – защита на животните“ подробният устройствен план (ПУП) на територията не позволява строителството на зоопарк, не е извършена оценка за въздействието на околната среда (ОВОС), а разрешението за строеж не е влязло в сила.

Природозащитниците заявиха, че са пуснали жалба до РДНСК – Южен централен район, но оттам не са направили нищо в продължение на близо месец. Те заявиха, че сечта се извършва чрез няколко заповеди на кмета на район „Западен“, които се издават през няколко дни като санитарни експертизи за определен брой дървета.

Междувременно адвокат Атанас Петров заяви, че очаква да стане ясно дали има нарушения при възлагането на обществената поръчка за строежа на зоопарка в Пловдив. Той припомни, че още през април е пуснал сигнал до прокуратурата от името на бившия кмет на район „Западен“ Десислава Желязкова.

Еколози сезират ЕК за зоологическата градина
netinfo