Египетска изложба от Лувъра гостува в Пловдив
Египетска изложба от Лувъра гостува в Пловдив / netinfo

Изложбата „Срещи с египетски жрец“, която представя експонати от Лувъра, бе официално открита тази вечер в Археологическия музей в Пловдив. Най- атрактивна е статуята на египетския княз и управител Нахтхорхеб, която представи Венсан Рондо от департамента "Египетска древност" в Лувъра.

Египетска изложба от Лувъра гостува в Пловдив
netinfo

Сред останалите експонати, които гостуват за първи път в България от залата с египетското наследство на световноизвестния френски музей, са фигури на бог Тот, които представят превъплъщенията му в птица и маймуна.

По време на тържествената церемония френският посланик Ксавие дьо Кабан, заяви че продължава сътрудничеството с Пловдив и Франция ще се възползва от статута на града като Европейска столица на културата през 2019 годин, за да продължи обмена между културни институции, творци и университети.

Министърът на културата Вежди Рашидов отбеляза, че тази изложба идва за първи път в страната след 5-годишен труд и рамковото споразумение между България и Франция. Изложбата от Лувъра ще остане в Пловдив един месец.

Египетска изложба от Лувъра гостува в Пловдив
netinfo