Джипита от Индия, Китай и Афганистан поемат отдалечените села?
Джипита от Индия, Китай и Афганистан поемат отдалечените села? / netinfo

Джипита от по-малките и отдалечени села от областта масово подават молби за работа в пловдивски здравни заведения и прекратяват практиките си до нова година, научи Дарик. Много населени места скоро ще останат без общопрактикуващи лекари заради решението на Здравната каса да увеличи само с 60 000 лева парите за първична извънболнична медицинска помощ през 2008 година, предупреждават от местния Лекарския съюз. Въпреки острите настроения срещу лекарите, които идват от Индия, Китай и Афганистан, това може да се окаже единствената възможност хората от по-малките и отдалечени села да не са лишени от здравно обслужване, коментират още от колегията.

От ръководството й добавиха, че съществуващата наредба не предвижда никакви санкции за джипита, които прекратят практиките си след едномесечно предизвестие до РЗОК.

Липсата на завишение в бюджета и очакваният висок процент инфлация ще доведат до невъзможност за нормално функциониране на системата. Семейните доктори в отдалечените села трудно събират пациентски листи и обслужват предимно здравнонеосигурени пациенти. Положението допълнително се усложнява, след като парламентът одобри законопроекта, според който от потребителска такса за посещение при лекар ще бъдат освободени жените над 60 години и мъжете над 63 години, посочиха от гилдията. Очакваната инфлация ще постави под въпрос нормалното съществуване и на практики от по-големи населени места, които имат до 2 000 хиляди пациенти, предупредиха от съсловието.