Джипита и РИОКОЗ в спор достоверна ли е статистиката за заболеваемостта
Джипита и РИОКОЗ в спор достоверна ли е статистиката за заболеваемостта / netinfo
Има категорично повишаване на заболеваемостта от вирусни инфекции на горните дихателни пътища, заяви в интервю за Дарик радио председателят на Съюза на общопрактикуващите лекари д-р Александър Калайджиев. Той оспори достоверността на статистиката на РИОКОЗ, че завишаването на острите респираторни заболявания е съвсем леко.

Изводите на РИОКОЗ се основават на данни, които подават лекарите от груповите практики, а в града те са само три, посочи д-р Калайджиев, който сам от 8 години е задължен всяка сутрин да подава информация. Той е категоричен, че трябва да се въведе някакъв вид ротационен принцип за лекарите, чиито пациенти се наблюдават. „Повечето хора избират джипи с кабинет в квартала, в който живеят. Каква е гаранцията, че ако при мен не се отчита повишена вирусна заболеваемост, такава не е налице в район Източен”, попита д-р Калайджиев /чуй прикачения звуков файл/. И други негови колеги смятат, че статистиката на санитарната инспекция не отчита реалната ситуация. „За 15 години 1-2 пъти в града е обявявана грипна епидемия, макар че почти всяка зима имаме периоди с по 30 пациенти дневно с грипоподобна симптоматика”, каза лична лекарка с кабинет в ДКЦ-2.

Събираме данни от 10, а не от 3 групови практики, контрира началникът на „Противоепидемичен контрол” в РИОКОЗ д-р Ели Кунчева. Според нея статистиката на инспекцията за заболеваемостта е достоверна, тъй като се наблюдават 10% от населението във всяка възрастова група. За Пловдив общото число на наблюдаваните пациенти е около 34000, както изисква министерското постановление.