Две прокуратури тръгнаха по следите на сребърната чиния
Две прокуратури тръгнаха по следите на сребърната чиния / netinfo

Окръжна прокуратура Пазарджик е изготвила становище до Върховна касационна прокуратура, с което се иска спирането на търга на аукционна къща „Кристис” на 9-ти ноември, на който трябва да бъде продадена уникалната сребърна чиния.

Това може да стане чрез международния отдел на Върховната касационна прокуратура – уточни окръжният прокурор на Пазарджик Иван Даскалов. Образувано е дело срещу неизвестен извършител и започва разследване за това, от къде е произхода на уникалната находка, кога е открита и по какви канали е стигнала до Лондон.

Разследването е поверено на дознател от регионално звено „Борба с организираната престъпност” в Пазарджик и се наблюдава от прокурор Ангел Пенков от Окръжната прокуратура. Вече са проведени първите разпити на Найден Блангев, който изнесе информация в медиите, че чинията е била открита през декември 1999 – та година.

Окръжна прокуратура Пазарджик е поискала съдействие от Окръжна Прокуратура Пловдив в разследването за произхода на сребърната чиния, за която иманярят Найден Блангов твърди, че е открита в пазарджишката местност Бошуля. Очаква се да бъде издирван за разпитан и Марин Велков – известен в средите на иманярите като Бай Марин, който според показанията на Блангев е участвал в канала за износ на колекцията от 13 сребърни съда и ги е предал на друг колекционер в Белград. По информация на Дарик радио за сделката знае и Стефан Малецов, с прякор Диригента, който е също известен колекционер и собственик на галерия Филипополис. Малецов е в Америка и не бе открит за коментар. След избухване на скандала в Лондон с българската средновековна чиния, обявена за продажба на търг от една от най- големите аукционни къщи в света – “Кристис”, не е ясно и местонахождението на Марин Велков. От една седмица антикварният му магазин на улица Отец Паисий в Пловдив е заключен и никой не знае къде е. Негови познати, също колекционери твърдят, че е много вероятно и Велков да е заминал в чужбина.

Пред Дарик радио, друг пловдивски колекционер и общински съветник Димитър Костов потвърди, че е виждал сребърните съдове, които през 1999 година иманяри му предложили да ги купи. Костов е категоричен, че става въпрос за същата находка, но е отказал да плати за нея, защото тогава срещу него се води разследване за Скитското златно съкровище.

Сребърната чиния, която се очаква да бъде продадена на аукциона в Лондон не е от находката, за която говори Пазарджишкия иманяр Найден Блангов – това твърдят членове на Пловдивския клуб „Филипополис”, пожелали анонимност. Според тях, наистина е имало сделка между Блангев и Марин Велков, но при тази сделка са продадени 2- 3 сребърни от друга епоха, а не от късната римска. Продавачът е поискал първоначално 40 000 германски марки, но в края на преговорите е продал антиките за 30 000 – разказват запознати. Според други – тези слухове се пускат, за да се отклони вниманието от ценната находка. Членове на клуба твърдят още, че прокуратурата никога няма да разкрие случая, защото участниците в канала за износ на тези уникални предмети са достатъчно известни, но се покровителстват от определени хора в полицията и прокуратурата.