24 май
24 май / netinfo
Два километра бе дълго празничното шествие, което се организира днес в Стамболийски по случай Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. Традицията да се правят шествия на 24-ти май бе възродена от общинската управа след като в продължение на много години бе прекъсната.

В шествието участваха всички училища и детски градини от Стамболийски, като амбицията на кмета Георги Мараджиев е догодина да се включат и учебните заведения от четирите прилежащи села. В днешния парад участваха и учителите от Стамболийски, както и много граждани. Шествието премина през целия център на града и завърши на площада пред НЧ „Н. Й. Вапцаров”, където специално за празника бе изградена огромна сцена. На нея учениците от местните училища представиха празнична програма от танци, песни и рецитал, посветени на първоучителите Кирил и Методий. Няколко хиляди души бе публиката, която аплодира младите таланти.

Кулминацията на празника освен шествието и концерта бяха и десетките разноцветни балони, които децата на Стамболийски пуснаха в небето като послание да пазим и уважаваме традиции и да се гордеем с българската книжовност и култура.