Съд
Съд / Снимка: Дарик, архив
Ден на отворените врати ще се проведе в зала №1 на Апелативния съд. Мероприятието се осъществява от Апелативен, Окръжен и Районен съд – Пловдив. Поводът е Денят на Българската Конституция и юриста, който се отбелязва всяка година на 16 април.  На тази дата през 1879 г. първото Велико Народно събрание приема Търновската конституция и денят е обявен за професионален празник на българските юристи.
 
Събитието ще бъде открито от Магдалина Иванова – председател на Апелативен съд – Пловдив, Веселин Хаджиев – председател на Окръжен съд – Пловдив, и Иван Калибацев – председател на Районен съд - Пловдив.
 
По време на Деня на отворените врати в инициативата „Час на класа“ ще присъстват ученици от Х б клас от ЕГ „Пловдив“. Под формата на ролева игра те ще участват във възстановка на съдебен процес по наказателно дело. В сградата на Съдебната палата ще бъде представена изложба от рисунки по проекта „Съдът през погледа на децата от ДДЛРГ „Княгиня Мария – Луиза“. Ще има презентация на фотографии на студенти от Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство, направени по време на проведения час по репортажна фотография в сградата на Съдебната палата. Ще бъдат презентирани репортажи по дела с влезли в сила присъди, предизвикали медиен интерес.
 
Провеждането на Ден на отворените врати е насочено към популяризиране дейността на съда, с цел повишаване правната култура на гражданите и постигане на по-добра информираност за работата на съдебната система, както и за изграждане на доверие в работата на съда.