Деца виртуози превземат Фортисимо на Античния театър
Деца виртуози превземат Фортисимо на Античния театър / Фортисимо фест

Националният фестивал за класическа музика на открито Фортисимо Фест се завръща в Пловдив с „Музика под звездите” тази неделя ( 15 септември) на Античния театър. Младите варненски цигулари Мартин и Александър Зайранови, както и 12-годишната Кристина Георгиева ще имат своето специално участие на концерта в града под тепетата, който е с начален час 20.30ч. Музикантите Людмил Ангелов-пиано и Недялко Недялков-кавал също са подготвили специални изпълнения за пловдивската публика.

Музикалната програма е в три части, изпълнени от солисти с оркестър - класически музикални произведения, авторска музика, фолклор и джаз, а третата част представя съвременна класическа музика. Философията на фестивала е да се преодолее границата между елитарното изкуство и широката публика. Гост-солисти през годините са имена като Сара Чанг, Веско Пантелеев-Ешкенази, Георги Черкин, трио "Триада", Андрю Армстронг, Даниеле Белен. Всички концерти са с вход свободен.

И тази година турнето "Музика под звездите"  протяга ръка към най - малките. Организаторите са създали дарителски сертификат "Подари на българските деца учебен час по класическа музика". Сертификатът е подписан лично от диригента и създател на програмите Фортисимо - Максим Ешкенази, и  се предлага с цена 10 лв. Събраната сума ще бъде дарена на програмата Фортисимо Клас, част от семейство Фортисимо, която провежда часове по класическа музика в 4-ти клас на училища в цялата страна, като запознава най-малките с 9-те основни симфонични инструмента.