Даряват животоспасяваща апаратура на Отделението по неонатология на УМБАЛ „Свети Георги”
Даряват животоспасяваща апаратура на Отделението по неонатология на УМБАЛ „Свети Георги” / sxc.hu

Животоспасяваща апаратура ще получи Отделението по неонатология на Университетска болница „Св. Георги" в Пловдив. Средствата ще бъдат осигурени от пловдивска компания и се събират от посещенията на зимната пързалка на площад „Централен" в града. Апаратурата е в помощ на недоносените бебета, които са около 12% от общия брой на новородените в страната. В България техният брой е повече от два пъти по-висок в сравнение с тази в други европейски страни. Причина за това според специалистите е, че голяма част от майките са в невръстна възраст, а други са над 40 години. Други фактори са ниската здравна култура на бъдещите родилки, недостатъчното наблюдение на бременността, различни инфекции, както и многоплодните бременности.

Тенденцията за увеличаване на броя на недоносените бебета се наблюдава и в Пловдив и Южен Централен район, който се обслужва от Университетска болница „Свети Георги". Над 300 бебета са настанени в интензивния сектор през миналата година. В клиниката се приемат и бебета от други лечебни заведения, които не разполагат с необходимата апаратура и персонал.

Зимната пързалка на площад „Централен" ще функционира до месец март. Входът е 8 лева за час и включва също наемът на кънките.