Да се пазим от пожари по празниците
Да се пазим от пожари по празниците / Dariknews.bg

При честването на Коледните и Новогодишните празници в домашна обстановка, в хижи, станции или хотели не трябва да се забравя опасността от възникването на пожари. Това бедствие обикновено нанася огромни щети, а понякога отнема и човешки живот. За това при напускане на жилищата да се провери, изключени ли са всички електроуреди, съветват от пожарната.

Децата с нетърпение очакват тези празници, но някои от игрите и забавленията им крият опасност от възникване на пожари. Необходимо е да се прилага постоянен родителски контрол, тъй като паленето на бенгалски огън и свещички до елхите или до други лесно запалими предмети е изключително опасно. Много от пиротехническите средства - така наречените бомбички, пиратки и други подобни, са пожароопасни, а самоделките са опасни и за здравето. Същите не трябва да се хвърлят безразборно от прозорци и тераси, тъй като това може да доведе до възникване на пожари в стопански постройки, съседни тераси, горими навеси и др.

По време на Коледните и Новогодишните празници елхите се поставят на безопасно разстояние от пердета и други горими материали, памукът и хартиените украси по елхите са леснозапалими. Гирляндите от електрически крушки са ефектни и по-малко опасни. Складираните горими вещи и леснозапалими течности на тераси крият опасност за възникване на пожари от попадане на фойерверки, сигнални ракети, незагасени цигари и други небрежни действия.
 
При пожар позвънете на 160 и 112.