Д-р Калинов: Централизираните търгове ще се отразят негативно на онкоболните
Д-р Калинов: Централизираните търгове ще се отразят негативно на онкоболните / sxc.hu
Д-р Калинов: Централизираните търгове ще се отразят негативно на онкоболните
76668
Д-р Калинов: Централизираните търгове ще се отразят негативно на онкоболните
  • Д-р Калинов: Централизираните търгове ще се отразят негативно на онкоболните

Връщането на централизираните търгове на онколекарствата ще се отрази негативно за пациентите. Това коментира в ефира на Дарик радио управителят на Комплексния онкологичен център в Пловдив д-р Калин Калинов по повод изказване на здравния министър д-р Петър Москов, според което всички онколекарства трябва да се договарят чрез централизиран търг, а не, както е в момента - от болниците.

Според д-р Калинов, с връщането на централизираните търгове ще се загуби гъвкавостта на доставката на лекарствата. „Когато въпросът с медикаментите се решава на местно ниво, ние можем да реагираме на деня или дори на часа и да предоставим на пациента нужното лекарство.“

При централизираните търгове може да се стигне до забавяне на лекарствата, което нарушава терапевтичния ефект, обясни д-р Калинов.

По думите му, централизираните търгове имат и своите плюсове, като например улесняване на работата на администрацията и по-лесното събиране на неустойки, свързани с доставката на лекарства. Независимо от предимствата обаче, д-р Калинов бе категоричен, че нуждите на пациентите са с приоритет.

Според него друг голям проблем, свързан с лекарствата на онкоболните е, че както при централизираните търгове, така и при тези на болниците, конкурсът се печели от най-евтиното предложено лекарство, което обаче не значи, че то е най-качествено.

Трябва да се потърси вариант, при който от една страна да има икономии на средства, а от друга да се доставя качествен медикамент и то своевременно, защото колкото и качествено и евтино да е едно лекарство , когато е доставено късно, цената му е много висока, категоричен бе управителят на Комплексния онкологичен център.

/Още по темата, можете да чуете в прикачения аудио-файл/