Чужди самолети няма да пазят небето ни
Чужди самолети няма да пазят небето ни / netinfo

Българската военна авиация ще продължи да изпълнява задачите си по охрана на въздушното ни пространство, категорично заяви командващият ВВС ген. Симеон Симеонов при откриването на 6-я Международен авиофестивал ”Небе за всички”, който се провежда на летище Пловдив. Той отхвърли появилите се слухове, че скоро самолети от натовски държави ще поемат охраната на въздушните ни граници заради изчерпан ресурс на българските МиГ- ове. Министерството на отбраната прави необходимото за осигуряване на изтребителите, които носят бойното дежурство, но често фирмите доставчици бавят изпълнението на заявките, каза още ген. Симеонов.

Той даде висока оценка на демонстративните групи на френските ВВС ”Patrouille de France” и на ”Червените стрели“ от Великобритания, които показаха висш пилотаж при откриването на авиационния фестивал ”Небе за всички“, но подчерта, че България няма ресурс и техника, които да отдели за демонстративна двойка изтребители.

В наземната експозиция на авиошоуто са представени европейският изтребител ”Юрофайтер“ и тренажор шведския ”Грипен”. Участие в 6-ия Международен авиационен фестивал ”Небе за всички“ ще вземат представители на Великобритания, Франция, САЩ, Швеция и Словения. Със събраните средства ще бъдат подпомогнати семействата на загинали летци и военни инвалиди, пострадали при изпълнение на служебния си дълг .