Чуждестранните студенти качват цените на апартаментите и след старта на учебната година
Чуждестранните студенти качват цените на апартаментите и след старта на учебната година / netinfo
Напливът на чуждестранни студенти вдигна цените и раздвижи пазара, сочат анализи на кантори за недвижими имоти. През октомври продължава силното търсене на апартаменти под наем, въпреки че Пловдивските университети вече откриха новата си академична година. Според брокерите 50% от новозакупените жилища в Пловдив се отдават под наем, като основно се търсят обзаведени двустайни.

Най-висок е интересът към кооперациите в идеалния център - в района на хотел „Тримонциум”, магазин „Евмолпия” и ул. „Капитан Райчо”. Пазарният анализ на брокерите показва, че наемът на тристайни апартаменти в тази част на града може да достигне и 530 евро.

Средно от 350 до 400 евро на месец вървят и луксозните жилища в другия предпочитан квартал на Пловдив - „Кършияка”, като наемите са запазили старите си нива от минали години.

Без промяна остават и наемите на неремонтираните и старообзаведени апартаменти в града – по 150 евро за двустайни и 250 евро за тристайни, сочат пазарните проучвания.

Едностайните апартаменти в Пловдив не са интересни за чуждестранните студенти, защото не отговарят на техния стандарт и досегашен начин на живот. Търсят се основно двустайни – хол с кухненски бокс, самостоятелна спалня и санитарен възел. Наемателите са гръцки и турски студенти, които са склонни да плащат по-висока цена както за добрата комуникация на имота, така и за обзавеждане с нови мебели, битова и електронна техника.