Снимката е илюстративна.
Снимката е илюстративна. / dariknews.archive
Балабановата къща
93520
Балабановата къща
  • Балабановата къща
Виртуозната американска цигуларка Елизабет Питкерн ще изнесе концерт с легендарната „Червена цигулка“, създадена от Антонио Страдивари, съобщи в ефира на Дарик радио артистичният директор на Международния фестивал „Дни на музиката в Балабановата къща“. Събитието е на 11 май в Балабановата къща в Стария град. „Червеният Страдивариус“ е вдъхновил прочутия филм "Червената цигулка" на режисьора Франсоа Жирар, награден с "Оскар". Лентата е с участието на холивудската знаменитост Самюъл Джаксън.

Историческата цигулка е създадена от Антонио Страдивари през 1720 г. в неговото малко ателиe в Кремона, Италия. Скоро след направата му инструментът изчезва. Никой не знае къде е бил и на кого е принадлежал повече от 200 години. Елизабет Питкерн е последният притежател на легендарния инструмент, подарък от дядо й.

Осмото издание на Международния фестивал „Дни на музиката в Балабановата къща“ започва на 10 май с концерт на соло флейтистът на прочутата Берлинска филхармония Еманюел Паю, наричан още „Кралят на флейтата” и “Флейтист Номер 1 в света” в Градски дом на културата "Борис Христов".

Чуйте повече от приложеното аудио.