Бюджетът за следващата година ще ощети пенсионерите
Бюджетът за следващата година ще ощети пенсионерите / Dariknews.bg

Не смятам, че образованието, инфраструктурата и здравеопазването са приоритетни в доклада за бюджет 2010 на новото правителство, след като през тази година средствата са здравеопазване са с 362 млн. лева по-малко, а в образованието с 313 млн. лева. Това заяви в Пловдив народният представител Петър Мутафчиев. Според него при криза, когато се  очаква увеличение на безработицата, това не е правилният подход  на една нова политика  и на един нов бюджет. С 63 хил. по-малко ще бъдат наетите лица по програми и мерки през 2010 г. или 34 500 души в сравнение с бюджета за 2009-та г., когато заделените средства са били за 97 729 души. Планираните средства за социални помощи са 36 млн. лева, което е с 60 млн. лева по-малко в сравнение с 2009-та. Подобно е и положението с целевите помощи планирани са 89 млн. лева при 110 млн. за 2009г.  

Според Петър  Мутафчиев кризисният бюджет не би трябвало да има подобно отношение към целевите групи, които ще бъдат най-много засегнати от кризата. От така предложения бюджет на новото правителство засегната ще бъде и раждаемостта в страната ни, коментира Мутафчиев. Той даде пример с майките на близнаци, които получаваха 1200 лева допълнителна помощ, а вече ще взимат наполовина, премахва се и подпомагането на майки-студентки, които се  обучават редовно.

От новия бюджет на правителството ощетени ще бъдат и пенсионерите, тъй като досега те плащаха по 1 лев за преглед на джипитата, като останалото се поемаше от здравната каса. Сега такива средства не са предвидени в бюджета, което означава, че пенсионерите вече ще си плащат цялата такса, коментира още бившият министър на транспорта.