Българите могат да предявяват искове за вреди, причинени им от държавата
Българите могат да предявяват искове за вреди, причинени им от държавата / netinfo

В България съществува Закон за отговорността на държавата за вреди, причинени на гражданите и той регламентира възможността хората да получават обезщетения , когато са претърпели вреди, в резултат на неправомерни действия на служители от държавни или общински ведомства, заяви председателят на Апелативния съд в Пловдив Радка Петрова. Според нея обаче този закон рядко се ползва и досега няма или почти няма заведени искове от граждани за нанесени им щети по вина на държавни или общински служители. Би било добре да се предявяват такива искове, за да се разбере, че административните структури трябва да служат на държавата и обществото, а не да маркират действия, подчерта Петрова. Аналогичен закон има в Германия и по него се гледат годишно 10 хил. дела само в провинция Райланд-Пфалц, която е с 4-милионно население, съобщиха съдии от Кобленц, които са на посещение в Пловдив.

Магистратите от Върховния и Върховния административен съд в Кобленц разгледаха днес пловдивската Съдебната палата и се запознаха с българската съдебна система и правораздаване. Преди това те бяха лектори на два семинара със съдии от апелативния, окръжния и административния съд.

Обсъдихме възможностите за въвеждане на електронно правораздаване, съобщи председателят на пловдивския административен съд Георги Петров. Според него така ще се съкрати срокът на производствата и ще се спестят много разходи. За това обаче е необходимо съответното техническо осигуряване и масовото въвеждане на електронния подпис, смята магистратът. Той съобщи, че в Германия 20% от административните дела се решават по електронен път. Над

2000 дела са образувани в Пловдивския административен съд от създаването му през март тази година досега, една четвърт от тях са приключили с решения, допълни Петров.