Бъдещите съдружници Гергов и община Пловдив ще се съдят
Бъдещите съдружници Гергов и община Пловдив ще се съдят / netinfo

88 000 лв дължи бизнесменът Георги Гергов на община Пловдив, която се готви да създаде съвместно дружество с него за поддържане на част от къщите в Стария град и строителство на бизнес-център пред панаира, съобщи общинският съветник Димитър Костов. Информацията за дълга, свързан с неправомерно ползване на общински терен от декар и половина до хотел “Санкт Петербург”, потвърди пред Дарик заместник- кметът по общинската собственост Петко Атанасов.

Бъдещите съдружници в смесеното дружество най-вероятно ще уредят спора в съда, защото Гергов претендира за собственост върху спорния терен като кампенсация – коментираха пред Дарик и бизнесменът, и заместник-кметът Атанасов.

Очаква се предложението на кмета Чомаков за създаване на “Стария Пловдив инвест”АД да бъде внесено извънредно в дневния ред още на сесията в четвъртък. Припомням, че градоначалникът веднъж вече изтегли предложението си заради съмнения, че след вдигане на капитала на смесеното дружество общината може да загуби апортираните в него имоти.

Според съветника Костов съвместното дружество с Гергов е част от корупционните схеми в Пловдив. Групите на левицата и СДС обаче заявиха готовност да подкрепят съдружието с хотелиера. Областният управител Тодор Петков заяви пред Дарик, че ще съди за клевета съветника Димитър Костов заради твърденията му, че БСП-групата ще гласува “за” под негов натиск.

Георги Гергов пък нарече “невежество” думите на Костов, че влизайки чрез ЦУМ, “Слънчев ден” и “Санкт Петербург” в смесеното дружество в общината бизнесменът “ще внесе” в него дългове, включително към банки и НОИ. Не дължа пари за осигуровки, а 5-те милиона евро кредити на “Слънчев ден” и “Санкт Петербург” са теглени за реализацията на мащабни бизнес-проекти, каза Гергов пред Дарик. Според него той ще влезе в съдружието с общината само с чисти от тежести имоти.