Благодатният огън “каца” на Крумово на Велика събота
Благодатният огън “каца” на Крумово на Велика събота / netinfo
Благодатният огън “каца” на Крумово на Велика събота
18985
Благодатният огън “каца” на Крумово на Велика събота
  • Благодатният огън “каца” на Крумово на Велика събота

Благодатният огън от Божи гроб в Йерусалим ще “кацне” тази вечер на авиобаза  Крумово край Пловдив. Божественият пламък ще донесат точно в 19 часа двама митрополити - Пловдивският Николай и Варненският Велико-Преславски митрополит Кирил и протосингелът на Софийската митрополия – архимандрит Григорий. Висшите духовници са избрани от Светия синод на Българската православна църква да участват  в богослужението на Божи гроб, водено от Йерусалимския патриарх Теофил.

Огънят ще кацне за първи път в Пловдив и Варна. Миналата година църковната делегация, която летя до Йерусалим, се приземи на летището в София.

От летището край Крумово духовниците от епархията с фенери ще пренесат пламъка във всяка енория. В Пловдив Божествената светлина ще огрява митрополитската църква “Св. Марина”, като в 23.30 тя ще бъде  пренесена в катедралния храм “Св. Богородица”, където ще се отслужи и последованието на Пасха, каза пред Дарик дядо Николай.

В неделя в 11 часа ще започне службата за Второто възкресение, където ще бъде прочетено Светото евангелие на различни езици. На всички миряни ще бъдат подарявани великденски яйца и  икони, изобразяващи сцени от Възкресението.

 

Вечерта от  18 часа  в Драматичния театър пък ще започне традиционния великденски концерт, организиран от Пловдивската митрополия.